2019-04-05

Historiska liftar

Vemdalens första lift byggdes 1960. Året där på invigde Vargens fjällanläggning sin lift som då sades vara Europas längsta.

Vemdalens första lift

Påsken 1936 invigdes Högfjällspensionatet på Vemdalsskalet. Det ägdes av paret Karin och Nils Lindgren och var den första turistverksamheten i området. Det var grunden till Vemdalsskalets Högfjällshotell. 1938 började utförsåkningen att ta fart när den första skidbacken, Hovdebacken, anlades. På den tiden fanns det inga liftar utan alla fick för egen maskin ta sig till toppen. Det skulle dröja ända till 1960 då enstolsliften Hovdebanan invigdes. Året därpå byggde Vargens fjällanläggning en lift som var 1274 meter lång och som då blev Europas längsta.

 

Sveriges längsta & kortaste expresslift

Sveriges kortaste expresslift heter Skalet Express  och ligger på Vemdalsskalet. Den stod klar 2011 och är bara 590 meter lång. Den var den första i sitt slag och byggdes helt med fokus på barnen. Den längsta stolliften i Sverige är Grizzly Express i Björnrike som är nästan fyra gånger så lång – 2043 meter. Den byggdes 2010 och tar dig upp till områdets längsta och högst belägna pister 950 meter över havet. Vi pratar skidåkning i över två kilometer i pisterna Kodiak, Riket eller Störtloppet/Långsvängen.

Hovdebanan byggdes 1960. Den officiella invigning skedde i samband med SM-dagarna 18-19 mars 1961. Foto Einar Montén.

Sveriges kortaste expresslift heter Skalet Express. Foto Jocke Lagecrantz

Sveriges största expresslift sett till längd 2.043 m och fallhöjd 468 m blev Grizzly Express i Björnrike då den byggdes 2010. Foto Jocke Lagecrantz

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår