Fettjeåfallet är riktigt bra isklättring med olika svårighetsgrader. Foto Michael Wåhlin

2019-01-02

Klättring på fruset vatten

När man i Vemdalen pratar om sina fem vackra vattenfall, så är det naturligtvis sommarupplevelser man pratar om. Men faktum är att samma porlande vattenfall kan bjuda på en helt annan upplevelse under vinterhalvåret.

Har du någon gång vandrat till Fettjeåfallet så har du upplevt det dramatiska sceneri som platsen ger sina besökare under sommarmånaderna. Med över 60 meters fallhöjd är det här ett av fjällvärldens mest spektakulära vattenfall, där vattnet landar i en vacker, inbjudande lagun. Men få känner till hur det kan se ut när snön ligger meterdjup och vattnet frusit till is. 

Men en av dem som vet hur mäktigt fallet är i vinterskrud, är Michael Wåhlin från Stockholm. Han har isklättrat många gånger på Fettjeåfallet. Även fast han reser mycket och klättrar (senast i Kanada, Chamonix och Kalymnos i Grekland) så har Fettjeåfallet blivit en återkommande favorit. Michaels första möte med fallet i Klövsjö var under en isklättringskurs på 90-talet. Då följde han med en grupp som åkte med guide från Stockholm och bodde i tält.

– Det blev både blött och kallt och var ett ganska krävande sätt att bo på. Då visste vi inte bättre och förstod inte ens att det fanns stugor att hyra, skrattar Michael. 

Sen dess har han besökt fallet många gånger men bott betydligt bekvämare i en stuga vid Klövsjö skidområde.

– Vi brukar åka upp ett kompisgäng nästan varje år.  Det är riktigt bra klättring med olika svårighetsgrader. Vi har gradvis blivit bättre och bättre och det finns alltid nya utmaningar. På Fettjeåfallet finns helt enkelt något för alla som klättrar is, fortsätter Michael.

Från parkeringen som ligger cirka 5 km från Klövsjö skidområde är  det två kilometers vandring genom en dal där stigen korsar Storfettjeån två gånger.

– Turen till fallet känns som ren vildmark och det är som att gå genom en trollskog. Speciellt vackert är det vid broarna över ån, berättar Michael. 

– En gång såg vi ett skidspår som gick rakt ner i en isvak. Men spåret fortsatte på andra sidan, så det verkar ju ha gått bra, avslutar Michael med ett skratt. 

 

Locals klättrar is

En annan trogen isklättrare på Fettjeåfallet är Mats Olsson från Vemdalen by.  Mats är inflyttad från Stockholm och började 1995 som kock på Vemdalsskalets Högfjällshotell. I Vemdalen träffade Mats sin Malin och de bildade familj. Några år senare var han med om att starta upp Hildings Krog på Vemdalsskalet och restaurangen blev på kort tid många gästers favorit. Men numera arbetar Mats som arbetsledare på Vemdalsskalets skiduthyrning. 

– Det är ett par år sedan jag isklättrade på Fettejåfallet. Men i vinter ska jag dit med några arbetskompisar. Det blir alltid bra klättring där, eftersom det finns olika svårighetsgrader. Dels själva vattenfallet, men också vid sidan om. Där sipprar vattnet långsamare och bildar en bred vägg där isen blir mer kompakt, berättar Mats.

– Hela dalgången vid Fettejåfallet är maffig och vägen dit är som att komma in i en annan värld, oavsett om du går dit på vintern eller sommaren, avslutar Mats.

 

Klättra med guide 

Klövsjö Äventyr & Konferens anordnar klättring med guide till Fettjeåfallet. Du behöver varma vinterkläder och slalompjäxor, resten fixar guiden. Inga förkunskaper krävs.

Fler vinterfall 

Till Sångbäcksfallet, som är utmärkt för nybörjare, är det bara en kort promenad. Till Mittåfallet och Fallmoran är det lite längre och här behövs turskidor eller rejäla snöskor och ett hyfsat flås.

Snöskoturer 

Vemdalen Experience har guidade turer med snöskor till toppen av Nipan på Björnrike. Därifrån är det en vidsträckt utsikt över Björnrike och Vemdalen.

 

Text: Kenneth Grym/Marie Fermbäck. Foto: Michael Wåhlin.

Hela dalgången vid Fettejåfallet är maffig. Vägen dit är som att komma in i en annan värld. Foto Michael Wåhlin.

Från parkeringen som ligger cirka 5 km från Klövsjö skidområde är det två kilometers vandring genom en dal där stigen korsar Storfettjeån två gånger.

"En gång såg vi ett skidspår som gick rakt ner i en isvak. Men spåret fortsatte på andra sidan, så det verkar ju ha gått bra"

Michael Wåhlin

Mats Olsson

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår