2023-02-17

Björnrike Syd gör förnyad satsning

I Skorvdalen, en granndal till Björnrike, vill bolaget Björnrike Syd AB skapa en unik året-runt-anläggning. Sammankopplat med Björnrikes befintliga skidsystem skulle det skapa skidupplevelser i två dalar. Projektet och utvecklingsplanen har korrigerats i flera omgångar för att så långt som möjligt skydda ett häckande kungsörnspar som upptäcktes i början av 2000-talet vid en rovfågelsinventering. En ny rovfågelinventering visar att det har skett tydliga förändringar i det kungsörnsrevir som angränsar till skidanläggningen Björnrike Syds planerade utbyggnad.

– Inventeringen visar att kungsörnsparets revir har flyttat i sydostlig riktning, bort från det planerade utbyggnadsområdet. Det är en förflyttning utan känd yttre påverkan. Inventeringen har också gett indikationer på ett nytt bo ännu längre söderut. Ingen ny häckning har heller skett på 15 år i det sedan tidigare övergivna boet, säger Mats Svensson, talesperson för Björnrike Syd.

Med utgångspunkt i dessa förändringar lämnar nu Björnrike Syd in en begäran om samråd enligt miljöbalken till länsstyrelsen i Jämtlands län för projektet.

– Vi vill få våra höga ambitioner för skydd av örnarna prövade utifrån de nya omständigheterna, fortsätter Mats Svensson.

I juli 2019 lämnade Björnrike Syd in en anmälan om samråd till länsstyrelsen i Jämtlands län om utveckling av ett mindre skidområde som gränsar till Björnrike. Länsstyrelsen godkände i oktober 2020 projektet mot att ett antal försiktighetsåtgärder skulle vidtas, bland annat inrättande av ett fågelskyddsområde. Beslutet överklagades till Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt som i juli 2021 upphävde det tidigare beslutet med hänvisning till att de föreslagna åtgärderna riskerade att inte ge kungsörnarna ett tillräckligt skydd.

– Vi har lärt oss mycket om örnars skyddsbehov under projektet. Utifrån det har vi utvecklat ett flertal försiktighetsåtgärder till skydd för örnarna och för projektet som helhet. Örnparet har ett stort värde för oss. Försiktighetsåtgärderna utgör grunden för vår ansökan om samråd. De ger ett särskilt starkt skydd under bland annat kungsörnarnas häckningsperiod, fortsätter Mats Svensson.

Det planerade projektet Björnrike Syd utgör totalt 60 hektar. Ett fågelskyddsområde bestående av sammanlagt 1170 hektar upprättades av Härjedalens kommun 2020 och är skilt från utbyggnadsområdet. I fågelskyddsområdet finns två aktiva bon, vilket den nya inventeringen under februari och mars 2022 bekräftade. Björnrike Syd kommer att omfatta upp till 3000 bäddar och sex liftar. Dessa kan anslutas till det befintliga skidområdet i Björnrike. Projektet kommer långsiktigt att bidra med 100 årsarbeten till regionen. Byggnadslov för de första tomterna planeras till våren 2025 och det första åket planeras under vintern 2024/2025.

– Vi vill bidra till bygden genom att stärka Vemdalen/Björnrike som turistdestination. En anslutning på detta sätt är en utveckling av det befintliga skidområdet och göra området mer attraktivt, säger Mats Svensson.

Modernt svenskt skidområde

Björnrike Syds vision är att skapa ett modernt svenskt skidområde där gästen får ett pist- och liftsystem av högsta klass. En modern fjällby med senaste teknik inom lift och med ski in/ski out till pisterna, till boenden och till övrig service. Mike Larson från Mountainworks i USA, har varit delaktig i planeringen av skidområdet. När han för första gången såg Björnrike Syd påmindes han om ett av sina allra första uppdrag: Beaver Creek i Vail. Han såg liknande topografiska förutsättningar. Och framför allt såg han för första gången sedan dess en helt orörd dalgång att börja jobba med. Några av de viktigaste detaljerna var vindskyddade pister. En högzon där snön lägger sig i rejäla drivor. Ett geografiskt läge där solen ligger på hela dagen – utan att hota snön. Det gav ett unikt utgångsläge för en genomtänkt modern planering. 

Liftar och pister

En anslutningslift är planerad från p-platsen upp genom området för smidig åtkomst till boende, skidområde, restauranger och butiker där det inom området inte behövs bil. I planen finns 6 liftar varav en 6-stols expresslift, en 4-stolslift, tre släpliftar och ett rullband. Det planerade skidområdet har fallhöjder upp emot 500 meter med pister från grönt till svart och med access till Björnrikes befintliga pister vid Grizzly Express.

Tidsplan

I februari lämnade bolaget in en anmälan om miljötillstånd till Länsstyrelsen i Jämtland. Tillståndet är det sista som saknas för att projektet skall kunna starta. Bolaget beräknar att få besked om tillstånd under sommaren och att byggstarten med infrastruktur och vägar kan påbörjas under våren 2024 och att det första åket ska kunna göras under vintern 2024/2025.

Förslag till försiktighetsmått 

Björnrike Syd har i sin ansökan antagit ett antal försiktighetsmått i en miljöåtgärdsplan.

• En miljöåtgärdsplan ska upprättas där det framgår hur bolaget kommer att gå tillväga för att uppfylla föreläggandet om hänsyn till naturmiljö och rennäring samt de försiktighetsåtgärder som bolaget har angivit i sin anmälan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning.

• Miljöåtgärdsplanen ska innehålla både en uppförandedel av anläggningen samt en del för själva driften av anläggningen. Den ska lämnas till länsstyrelsen senast en månad från det att beslutet att förelägga bolaget har vunnit laga kraft och ska i god tid innan arbetet påbörjas kommuniceras med berörda entreprenörer.

Dialog med Handölsdalens sameby

Bolaget ska efter dialog med Handölsdalens sameby vidta skäliga åtgärder för att minimera anläggandets och driftens påverkan på rennäringen. Bolaget ska senast den 1 september varje år under anläggnings- och driftsfas kontakta Handölsdalens sameby för att informera om vilka åtgärder som kommer att bedrivas under vintersäsongen.

Naturvärden och vattendrag

De skyddsvärda levande och döda träd (trädlågor) samt områden med höga naturvärden som är identifierade i de inventeringar som bolaget hänvisar till i anmälan ska undantas från avverkning och andra markarbeten. En skyddszon om minst 50 meter ska lämnas till vattendraget Skorvan. Vid alla markarbeten ska sådana skyddsåtgärder vidtas så att sedimenttransport till Skorvan med biflöden minimeras. Avledning av dagvatten får inte ske med direktutsläpp till Skorvan eller dess biflöden.

Försiktighetsåtgärder kungsörn

Från första februari varje år och till dess att snösäsongen är slut på våren, får snökanoner inte vara i gång under dygnets ljusa timmar. Bolaget ska ta fram lämpliga avspärrningsåtgärder i samråd med länsstyrelsen i syfte att minska oavsiktliga eller avsiktliga störningar på kungsörnars boplatser i samband med offpiståkning. Dessa avspärrningar kan vara tillfälliga eller permanenta, men ska sitta uppe under den tid på året då offpiståkning kan ske. Samråd ska ske med länsstyrelsen inför nya dragningar av skidspår, cykel- och vandringsleder i området. Avverkning och anläggningsarbete får inte ske under mars, april och maj månader.

Mer information finns på Björnrikesyd.se

 

 

I planen finns sex liftar varav en 6-stols expresslift, en 4-stolslift, tre släpliftar och ett rullband.

En anslutning av Björnrike Syd till det befintliga skidområdet skulle göra Björnrike mer attraktivt.

Fullt utbyggt kommer det nya projektet att omfatta 3 000 bäddar.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår