Tidigare ägarparet Algot och Karin Sandberg lämnar över till nya ägarparet Karin Bromée och Fredrik Kallin. Foto Marie Fermbäck

2022-12-16

65-årig möbelhistoria får nytt liv

Möbelmästarna Härjedalen med ägarna Karin Bromée och Fredrik Kallin har köpt Vemdalia av Algot Sandberg. Tillverkning, kontor med offert-team och ett showroom för möbler blir deras första steg i affärsutvecklingen av företaget och den anrika möbelfabriken i Vemdalen by.

Möbelmästarna har under många år gjort egna modeller av våningssängar och matbord till fritidshusen i området, där de upphandlat tillverkningen. Som nya ägare till Vemdalia, ser de möjligheter med utökad tillverkning och produktion i egen regi.

– Vi levererar ”möbelpaket” till många nybyggda fritidshus i området utefter ritning. Då ingår allt – ett nyckelfärdigt inredningspaket med allt ifrån dörrmatta och sängkläder till möbler som vi levererar och monterar upp på plats i husen, berättar Karin. 

– Maskinparken som Algot köpt in till Vemdalia, kan i stort sett producera allt i snickeriväg. Trappor, sängar och andra måttbeställda möbler. Med den tekniken får vi egen kontroll över både produktion och leverans till våra kunder. Vi kan på sikt också bredda sortimentet, möjligheterna är oändliga. Det första vi ska ta fram är en hallmöbel som är både snygg och praktisk, det är något som är efterfrågat av stugägare.

Karin Bromée är född och uppvuxen i Klövsjö och hade länge tankar om att starta företag med möbler och inredning i Klövsjö. Hon letade lokaler där, men erbjudande om jobb i Hede dök upp. Karin fick anställning på Möbelmästarna Härjedalen 2014, som då gick under namnet Hede möbler. Ett år senare gick hon in som delägare och i fjol köpte hon hela verksamheten tillsammans med sin man Fredrik Kallin. Och hos Karin sitter det verkligen inte fast. Nu tar hon, tillsamman med Fredrik, företaget vidare genom en affärsutveckling mitt i en lågkonjunktur.

– Vi har faktiskt haft en dialog med Algot sedan 2014, men det var nu allt föll på plats. Det känns väldigt roligt att få chansen att driva ett företag vidare med så lång historia, berättar Karin. 

Totalt handlar det t om 700 kvm stora lokaler i Vemdalen by som inkluderar en industrilokal för tillverkning, kontorsytor där Möbelmästarnas offert-team kommer att sitta, samt en butikslokal som ska öppnas upp på nytt under 2023. För att följa resan tipsar Karin om Vemdalia på Instagram.

– Att få lämna över sex decenniers möbelhistoria till lokala företagare som vet vad de gör – känns väldigt bra, säger den tidigare ägaren Algot Sandberg.

Och kanske är det så att den historiska cirkeln på det anrika snickeriet till sist blivit sluten. Fredriks farfar gick nämligen i samma klass som snickeriets grundare, Stig Sandkvist.

Snickeriets historia

I mitten på 50-talet startade Stig Sandkvist, född och uppvuxen i Vemdalen, ett snickeri i familjens tomma ladugård. Många skålar och djur formades från egna ideer. Det stora lyftet kom när Stig fick tillverkningen av landskapsdjuren Härjedalsbjörnen och Jämtlandsälgen, formgivna av Kalle Berglund från Östersund. Det var också Stig som 1961 tillverkade och satte upp originalversionen av Hovdgubben på Hovdefjällets topp.

Byggboom

Tillkomsten av nya fjällstugor och fjällanläggningar i Björnrike, Storhogna, Lofsdalen och utbyggnaden av Vemdalsskalet under 70- och 80-talet, blev motorn för nya behov av möbler i den tidens största byggboom. Snickeriet gick för högvarv, men under några vårmånader 1976 slogs allt i spillror. En brand bröt ut i snickeriet och på tre timmar förvandlades snickeriet och den påbörjade utställningslokalen ”Flintahallen” till aska. En ofattbar händelse för ägaren. Branden och ett livsverk som gick upp i rök kan ha bidragit till att den då 48 år unga driftiga fabrikören Stig Sandkvist avled i en hjärtinfarkt.

Återuppbyggnad efter branden 

Byggmästare Algot Sandberg som var verksam i Härjedalen, var god vän och samarbetspartner med Stig. Algot köpte företaget och fullföljde återuppbyggnaden av Flintahallen efter branden. Sommaren 1977 invigdes den nya Flintahallen, som fick namnet Vemdaliahuset eller Vemdalia i folkmun. Byggboomen skulle komma att fortsätta under hela 80-talet och flera hundra hus och många stugbyar fick möbler tillverkade på snickeriet. Under samma period tillverkade företaget också arkitektritade inredningar till 17 stadshotell i Sverige och Norge.

Nya marknader

Under första halvan av 90-talet kom den stora finanskrisen då byggnationerna nästan stannade av helt. Vemdalia hittade då nya marknader och investerade 1998 i en ny maskinpark, som gjorde det möjligt att under ett decennium göra inredningar till de största segelbåtarna som tillverkades i Sverige på den tiden. Med toppmodern produktionsutrustning, ny teknologi och lång tradition av möbeltillverkning har de fortsatt att tillverka högkvalitativa möbler med bland annat våningssängar, men också måttbeställd specialtillverkad inredning. 

Under januari räknar Möbelmästarna med att deras offert- och försäljningsteam ska vara installerade i sina nya lokaler i Vemdalen by.

Vemdalias grundare Stig Sandkvist på 50-talet. Foto Einar Montén.

Under januari beräknas Möbelmästarnas offert- och försäljningsteam vara installerade på Vemdalia.

Som nya ägare till Vemdalia ser Möbelmästarna möjligheter till utökad tillverkning och produktion i egen regi.

Vemdalias grundare Stig Sandkvist tillverkade och satte upp originalversionen av Hovdgubben på Hovdefjällets topp 1961. Foto Einar Montén.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår