Joanna Sjöö med Molly

2022-03-14

Dopinghunden Molly

Molly är världens enda dopinghund och hon bor halvårsvis i Vemdalen. Tillsammans med matte och husse håller hon dopingpreparat och fuskare borta från idrotten. Nu är Molly nominerad till Aftonbladets Svenska Hjältar som "Årets djurhjälte”.

Joanna och Michael Sjöö har fritidshus på Vemdals-skalet. De är dopingkontrollanter och Michael jobbar också som läkare på mottagningen vid Skalets torg. Tillsammans har de den 7-åriga springer spanieln Molly, som är världens enda dopinghund. De jobbarför organisationen Antidoping Sverige med att söka efter dopingpreparat.

– Antidoping Sverige är en fristående organisation från Riksidrottsförbundet som ansvarar för dopingtester i Sverige. Vårt syfte är att hålla idrotten fri från doping. Molly hjälper oss att hitta fuskarna, berättar Joanna.

Molly föddes på en kennel på Nordirland. Där blev hon utvald som hundämne för militären, polisen och tullens räkning. Senare hamnade Molly i södra Sverige, där hon blev utvald, av Antidoping Sverige. Molly har en sex månaders utbildning av en tidigare hundinstruktör hos tullen och har genomgått lämplighetstester och blivit upplärd enligt tullens riktlinjer för narkotikahund. Där det egentligen bara är preparaten som skiljer.

Joanna började jobba extra som dopingkontrollfunktionär för 28 år sedan på sidan av sitt vanliga jobb. Sedan fem år tillbaka är hon heltidsanställd som ansvarig vid dopningkontroller. För fyra år sedan fick Joanna och hennes man Michael, en förfrågan från Antidoping Sverige. De undrade om paret ville vara del i ett pilotprojekt och börja jobba med hunden Molly.

– Jag är uppvuxen med hund och hade länge önskat mig en hund, så det passade perfekt. Arbetsdagarna ser olika ut. Vi har möten där vi planerar kontroller och åker ut och gör tester. Ibland får vi dopingtips och ibland åker vi på tävlingar eller läger. Både nationella och internationella, berättar Joanna.

Det kan handla om hundsök på en elitidrottstävling, SM i konståkning eller alpina världscupen, till exempel. Hur det går till skiljer sig åt från gång till gång. Men det brukar alltid börja med att Molly och Joanna håller sig lite i bakgrunden. Allt för att inte avslöja sig, då kan väskor råka försvinna i uppvärmningslokaler, omklädningsrum och på läktare. 

Molly markerar på anabola steroider, testosteron och en hel del andra preparat. Men hundens doftpalett byggs hela tiden ut, eftersom nya preparat kommer in i dopingvärlden. Om hon markerar på en väska identifierar de ägaren och genomför dopingkontroll. Den som vägrar blir straffad på ett eller annat sätt av sitt förbund.

– Molly älskar att jobba. När hon markerar får hon sin gula boll som belöning. Bollar är det bästa hon vet, så för henne är det som en lek och för oss är det största allvar. Förra året var vi ute på 65 kontroller. Tack och lov är det inte ofta inom elitidrotten som vi får träffar när vi är ute och söker, men det händer. Molly hjälper mig, Antidoping Sverige och alla idrottare som kämpar varje dag med att hålla idrotten fri från doping. Alla har rätt tävla på lika villkor, avslutar Joanna Sjöö.

Landslagsåkarna Elsa Fermbäck och Liv Ceder träffar dopinghunden Molly.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår