2022-02-06

Paus från ekorrhjulet

Sofie Kindahl har säsongat i Vemdalen under tre vintrar. Förra säsongen skildrade hon sin tälttur i Klövsjöfjällen. Nu drar hon ensam vidare på sin nästan tre månader långa skidtur genom svenska fjällvärlden. Hon delar med sig av sin färd till Vemdalen Idag som med spänning får följa hennes resa.

Sofie Kindahl är akademikern som hoppade av ekorrhjulet och tog tjänstledigt för att börja säsonga i fjällen. Valet föll på skiduthyrningen i Vemdalen. Efter en vinter med gnistrande snö, skidåkning och naturen runt knuten kändes det otänkbart för henne att återvända till kontorsjobb och lägenhet i Stockholm. 

Istället sa hon upp sig och gav sig ensam ut på Gröna bandet – en drygt 130 mil lång fjällvandring. Sommaren 2020 började Sofie utbilda sig till fjälledare och ett år senare tog hon sin sommarexamen. Förra vintern gjorde hon en tälttur i Klövsjöfjällen i 30 minusgrader. 

Det som bara skulle vara en kort tjänstledighet över vintern, visade sig för Sofie bli starten på ett nytt liv. Efter tre säsonger i Vemdalen ger hon sig iväg på Bandet igen. Den här gången på skidor. Sofie kommer under färden ge reseskildringar till Vemdalen Idag. Här är Sofies första berättelse om förberedelserna inför den långa turen:

 

@pausfranekorrhjulet

Idag på samernas nationaldag ger jag mig av längs med Vita bandet. En skidtur genom hela den svenska fjällkedjan – från Grövelsjön till Treriksröset. Fjällfararnas Vita och Gröna band skapades för att stimulera ”främjandet och utvecklingen av långa, hållbara turer i våra skandinaviska fjäll.” Banden vill ge kunskap, känsla, erfarenhet och en upplevelse för livet.

Och en upplevelse för livet är det sannerligen. Efter 68 dagar ensam på folktomma fjällvidder utan yttre intryck som stör, händer onekligen något inuti en. Redan under mitt Gröna band 2019, drömde jag om att få uppleva samma magiska platser även under vintern. Men där och då saknade jag erfarenheten och kunskapen som krävdes. Det tog 2,5 år – men nu är jag redo!

Vita bandet innebär drygt 130 mil genom den svenska fjällkedjan helt för egen maskin. Färdvägen väljer du själv, men det finns sex punkter att passera väster om. 

Turen ska genomföras utan motoriserade hjälpmedel eller avbrott, med hänsyn till allemansrätten och med aktiv miljö-, natur- och kulturhänsyn, där renskötsel i områdena som passeras utgör en viktig del.

All utrustning ska bäras av en själv. Många väljer att skicka ut depålådor med mat och förnödenheter som hämtas upp längs med vägen. Mitt eget band kommer jag dela upp i nio etapper, där jag skidar mellan 5 och 10 dagar följt av en vilodag. Jag räknar med att avverka runt två mil om dagen i snitt. Banden är dock ingen tävling utan handlar om att njuta – så min förhoppning är att kunna vara ute så länge som möjligt.

Det ska bli spännande – och jag känner mig otroligt ödmjuk inför denna tur. Det är så mycket mer som kan gå fel vintertid och man är väldigt beroende av väder, isar och snöförhållanden. Förhoppningen är att ta mig hela vägen – och gör jag inte det så blir det en otroligt lärorik och fantastisk upplevelse oavsett!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår