2022-02-03

Ebba Årsjö, Paralympics alpint 4-13 mars

Ebba tog under sin debutsäsong inom parasporten fyra Europacupsegrar och fick sitt internationella genombrott 2020 med dubbla segrar i världscupen. 2021 tilldelades Ebba Radiosportens pris "Årets stjärnskott" efter nio världscupvinster. 20-åringen blev nominerad till "Årets nykomlingen" på årets idrottsgala. 2022 tog hon två VM-guld.

Ebba lider av något som kallas Klippel-Trenaunay-Webers syndrom. Kortfattat kan man säga att det är en venös sjukdom som gör att blodomloppet inte fungerar som det ska. I Ebbas fall är hon drabbad i ena benet där musklerna i fot, vad och höft i princip är obefintliga. Det innebär sämre funktion, mindre styrka och en ständig smärta eftersom benet är svullet och skört och hon saknar fotsula.

Ebba och Elsa har inte bara varit träningskompisar i Vemdalens alpina, de gick också ett år tillsammans på skidgymnasiet i Östersund.

– Jag tyckte Elsa var så stor. Man var ju till och med lite rädd för fyrorna, skrattar Ebba.

 

En säsong i med och motgång

Ebba inledde den tävlingssäsongen på Paravärlds-cupen i Sankt Moritz, både i moll och dur. Efter ett par urkörningar blev det vinst i både slalom och storslalom. Efter jul såg hon fram emot VM i Norge, som blev inställt i fjol och framflyttat till i år, på grund av pandemin. Men för Ebbas del skulle det handla om Covid och grusade drömmar, där hon missade de inledande tävlingarna med både störtlopp och super-G.

– Det sög. Men det värsta som kan hända hade redan hänt. Jag började fatta att skulle ta tid innan jag fick åka till VM. Jag kände mig frisk, men måste landa på rätt nivå på PCR-testerna. Men å andra sidan fick benet galet mycket vila.

 

Ebba hade tur och kunde ställa upp i de sista grenarna på VM – slalom, storslalom och parallell. Där blev det två VM-guld. Efter det väntade en Världscup i Åre i slutet av januari. Det blev som ett genrep inför Paralympics, där Ebba fick en ny chans att få tävla även i fartgrenarna. Hon behöll formen och det blev nya segrar i både super-G och storslalom.

– Vi åker till Kina den 25 februari. Det ska bli jättekul att få uppleva spelen och Peking. Jag hoppas på medaljer. Nej....jag ser mig själv ta medalj.

 

Den 4-13 mars är det dags för de Paralympiska vinterspelen, där Ebba ska delta i samtliga sex alpina grenar.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår