Foto Erik Segerström

2022-02-03

Viktor Andersson OS-skicross 18 februari

Viktor har tävlat framgångsrikt på skicross i tio år. Han har närmre 80 världscuptävlingar med 8 pallplatser, flera VM samt en OS-start i Sydkorea på meritlistan. 28-åringen från Vemdalen är både åldermannen i Vemdalens alpina och i det svenska skicrosslandslaget.

I fjol hade Viktor en världscupsvinst i Schweiz och en andraplats på världscupen i Idre och det visade att när det går bra för Viktor Andersson, så kan det gå hur bra som helst. Till den här säsongen gick han in mer förberedd än någonsin och blivit både snabbare och starkare. Men tävlingssäsongen startade trögt, där han hade svårt att hitta farten. 

– Jag valde bort världscupstävlingarna i Canada för att istället fokusera på att hitta tillbaka till skidåkningen. Det kändes bara onödigt med en lång resa och tre dagars karantän, när man inte hittat farten. Ibland så slår det knut i huvudet. Det sitter inte i utrustningen. Det kommer uppifrån inte nerifrån, skrattar Viktor.

 

Hittade tillbaks till skidåkningen

Nu har han istället tränat på hemmaplan i Åre, börjar hitta tillbaka till formen och förbereder sig för de sista Världscupstävlingarna i Idre innan det är dags för avfärd mot OS i Kina.

– Det är första gången jag tar ett sånt här beslut. Det känns riktigt bra och jag har givit mig själv en bättre möjlighet att hitta rätt igen. Under OS vill jag visa upp Härjedalen och Vemdalen med stor skidåkning.

Det blir andra gången den här vintern, som Viktor reser till Kina. Säsongens Världscup inleddes nämligen i Secret Garden, 4 timmars bilresa utanför Peking. Där kommer OS-tävlingarna för samtliga alpina grenar hållas. Men så alpint är det inte i Secret Garden. Alla arenor är byggda på konstsnö och Viktor beskriver området mer som en kulle, ganska likt Björnberget i Sveg.

– Det känns bra att få ha besökt platsen. Nu är man mer förberedd på vad som väntar. Atleterna är lite mer som boskap. När vi hade visat all dokumentation på flygplatsen, fick vi en klisterlapp på bröstet och blev helkropps-sprutade med desinfektionsmedel. Sen var det åtta timmars väntan på en buss med poliseskort till tävlingsarenan. För att kunna hålla kontakt med omvärlden, måste man ladda ner VPN “virtuellt privat nätverk”. Allt annat är spärrat och avlyssnat.

 

Den 18 februari klockan 04.45 är det kval med final kl 07.00. Då är det dags för Viktor att visa upp den där riktigt stora skidåkningen, som vi hoppas att han hittat tillbaka till.

Foto: Erik Segerström

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår