2022-02-03

Elsa Fermbäck, OS-slalom 9 februari

Elsa fick sitt internationella genombrott för tre säsonger sedan, när hon tog medalj i slalom under Junior-VM. 23-åringen från Vemhån leder just nu Europa-cupen i slalom efter tre raka pallplatser, men har också elva världscupstarter och en 16:e plats under fjolårets VM i Cortina på sin meritlista.

Till den här säsongen flyttades Elsa upp till träningsgrupp ett i det svenska alpina skidlandslaget och fick möjlighet att träna och mäta sig med Anna Swenn-Larsson. Träningssäsongen började bra, Elsa hittade formen tidigt och kände att hon tagit ytterligare steg och utvecklat både teknik och snabbhet. Men när det sedan blev det dags för världscupsstart i finska Levi, föll inte bitarna på plats och Elsa körde ur två tävlingar i rad. Därmed försvann chanserna att följa med på världscupscirkusen till USA och Elsa åkte istället ner till alperna. Där gick det riktigt bra och hon tog tre raka pallplatser i slalom på Europacupen.

 

Grusade förhoppningar

Efter jul väntade sedan fyra världscupstarter med möjligheter till poäng, bättre startnummer och chanser att kvala in till OS. Med stärkt självförtroende gjorde hon sitt livs bästa åk i österikiska Lienz, när hon seglade in på en åttondeplats i första åket.   

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle gå så bra. Åket kändes okej, men med en liten miss, så jag tänkte att jag kanske inte skulle ta mig in topp 30 och kvala in till andra åket, berättar Elsa.

Men i Lienz, där alla återvände efter julfirande i sina hemländer, bodde världscupslagen från olika länder på samma hotell. Med en gemensam matsal blev det svårt för lagen, som levt i sina egna bubblor, att hålla avstånd. Coronasmitta kom in flera landslag, så även i det svenska och satte stopp för de resterande världscupsstarterna. Elsa fick packa väskan och resa hem. 

– Det kändes tungt när jag insåg att jag skulle missa tre race, där man hade möjlighet att bevisa att man har det som krävs för ett OS. Jag tänkte att det var kört och att det bara fanns en minimal chans att ta mig till Peking.

 

Oväntat besked

 Men så kom det överraskande beskedet från Sveriges Olympiska kommitté, att Elsa skulle få representera Sverige i slalom under OS. Hon blev uttagen på det så kallade Framtidskriteriet – en lovande aktiv på väg mot sitt första OS.

– Det känns kul och jag vill verkligen satsa. Nu när jag fått chansen att göra det utan press, hoppas jag på ett riktigt bra reslutat.

 

Den 9 februari kl 03.15 är det dags för första åket.

Foto Erik Segerström

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår