Foto Klas Rockström och Marie Fermbäck

2022-02-03

Vemdalens alpina skriver historia!

Viktor Andersson var först ut, när han i skicross under OS i Sydkorea 2018, blev klubbens första olympier genom tiderna. Nu får han sällskap till Peking av två klubbkompisar och debutanter. Det är Elsa Fermbäck som blir klubbens första olympier i slalom och Ebba Årsjö som blir Vemdalens första Paralympier.

Inledningen av den här säsongan, har för de här tre skidåkarna, kantats av en smattermattta med snubbeltrådar i form av en rad urkörningar, utebliven form och Omicron. En dag innan OS-invigningen, ser det ändå ut som att Vemdalen kommer ha tre skidåkare på start i Peking. Historiskt i många hänseenden, men också häpnadsväckande med tanke på den lilla klubb som Vemdalens alpina trots allt är. 

Den här resan startade redan i början på 2000-talet. Då hade klubben i stort sett bara ett par tävlingsåkare, däribland Viktor Andersson. Den yngre barnverksamhet hade frusit fast och klubben bestämde sig för att samla kraft och göra en omstart som skulle bygga på mycket föräldraengagemang. Målet blev så många som möjligt, så länge som möjligt.  

Och det skulle visa sig att det fanns en hel del resurser bland föräldrar runt om i byarna. Några hade alpin tävlingsbakgrund, andra hade skidlärarexamen eller tränarbakgrund inom andra idrotter. Men många hade ingen erfarenhet alls, däremot en stark vilja och ett stort engagemang till ett nytt lagbygge. 

Klubben drog igång tränarutbildningar, slip- och vallakurser och renoverade sitt gamla klubbhus. Efter en kampanj riktad mot skolan började åkare och föräldrar att strömma till. Och i den så tidigare kvällsöde Hovdebacken låg nu banorna tätt. Vemdalens alpina sträckte också ut en hand och bjöd in Klövsjö alpina till gemensam träning i Hovde. 

Den kvällen blev startskottet till gemensam träning över kommungränserna och klubbarna hjälptes åt med att skapa kontakt mellan åkare och föräldrar. Tillsammans blev de fler och fick tillgång till fjällens bästa tränings- och tävlingsarenor. Vemdalsskalet med Hovdebacken och Klövsjö med Supersvängen och Storslalombacken har stått värdar för både SM, Europacup och Världscup. Dessutom Björnrike med en av landets få störtloppsbackar och ett helt gäng med pister i varierad och lättare terräng för teknikträning.

 

Laget som tog SM-guld

 Under ett antal år var barnkullarna små och ett lagbygge där alla ska med, skulle visa sig ta tid. Åkarna blev med åren mer och mer tekniska och tränarna i de äldre åldersklasserna började känna en viss begränsning – att de nått en nivå där de inte längre var till samma nytta. Ungefär samtidigt började Fredrik”Kingen” Kingstad jobba som skidskolechef på Björnrike. Han hade en färsk bakgrund som tävlingsåkare och var pigg på att ta sig an den äldsta träningsgruppen. Det blev ett viktigt beslut och Kingen har numera nått en position som herrchef i det alpina landslaget.

Under SM 2016 kom så den historiska framgången. Vemdalens alpina hade fyra damer på start och klubben tog för första gången lag-SM-guld i både slalom och storslalom. Ambitionen att ge alla åkare lika förutsättningar hade lyckats och Vemdalen började göra sig hörd i skidsverige.

 

Hela vägen till landslaget

Framgångsfaktorerna är givetvis många. Men lätttillgänglig träning, föräldrarengagemang och långsiktiga mål som bygger på gemenskap är några. Dessutom skidgymnasium i Östersund och Svenstavik, som gjorde att ungdomarna hade nära hem till Vemdalens helgträningar och support av föräldrar. Sammantaget har det tagit sex av Klövsjö och Vemdalens åkare hela vägen till landslaget. Det gjorde också att Ebba Årsjö med familj, valde att flytta från Norrköping till Vemdalen och börja träna och tävla med klubben. 

 

Klubbmästerskap i Västbacken på Vemdalsskalet 2009 – några år efter att det nya lagbygget hade börjat.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår