2021-03-31
Vett & etikett på fjället
Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. I området finns ca 1000 privata markägare som upplåter sin mark till bland annat skid- och skoteråkning. Men skoteråkning ingår inte i allemansrätten och lederna ligger på hög höjd, där naturen är känslig.
Antalet gäster i området har stadigt ökat. Det har inneburit ett ökat tryck och skadegörelse på den känsliga fjällnaturen. Skoteråkning med friåkning har blivit populärt. Snöskoterekipage från när och fjärran kommer till fjällområdet för att köra offpist. Snöskoterkörning i lössnö och på tinande snötäcke orsakar nu allt fler skador på den känsliga fjällterrängen och på områdets skogsplanteringar.
Skador på skogsplanteringar
Att köra snöskoter ingår inte i allemansrätten. Många av lederna går i skogslandsskapet där markägarna bedriver skogsbruk med planteringar som är oerhört känsliga för mekaniska skador. På de höjder vi befinner oss, tar det ungefär 10 år för en tall att bli en meter hög. När snön lägger sig, syns inte talltopparna. Kör du över en plantering med skoter, så bryts topparna på tallen av och den dör eller så utvecklas den inte alls. Enligt terrängkörningslagen är det förbjudet att köra över skogsplanteringar och i ungskog som är lägre än två meter över snötäcket. Trots det ökar skadegörelsen på skogsplanteringarna och polisen har svårt att kontrollera. Markägarnas försäkringar täcker inte heller skadorna.
– Vi får ofta klagomål på buskörning i fjällområdet. Förarbevis är obligatoriskt och som skoterförare är det var och ens skyldighet att veta var och hur du får köra, berättar Katharina Amundsson som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.
Skoterkörning på fjällkanter
Att busköra upp och ner längs med fjällkanter ingår inte i allemansrätten. Det är tillåtet att köra på väl snötäckt mark om man inte stör, förstör eller på annat sätt bryter mot lagen. Du kör på privat mark där naturen är extra känslig med ömtåliga dvärgbjörkar och skör mark. Du stör också andra som vistas på fjället i solgropar och på turskidor. Vi behöver alla ta hänsyn till varandra.
I planlagt område
Till planlagt område hör byarna men även Björnrike, Vemdalsskalet, Storhogna, och Klövsjö. Där får man inte avvika från led. Många privata tomter i våra fjällbyar är inte inhägnade med staket. En känsla av frihet infinner sig. Men marken är fortfarande tomter där skoteråkning inte är tillåten. En del av ytorna är också jordbruksmark där det är förbjudet att köra, om det inte är uppenbart att det kan ske utan risk för skada. Åker du skoter över jordbruksmark och tomter, medför det att snön packas och tjälen går djupare ner i marken. Packad snö kan också under våren orsaka isbränna som skadar grödorna.
Var rädd om lederna
Som skoterförare bör du i första hand köra på markerade skoterleder. De leder du får köra skoter på ska vara märkta med skoterskyltar. Det är inte tillåtet att köra på skidleder eller sommarleder. Vissa leder kan vara gemensamma med skidåkare. Då har alltid skoteråkare väjningsplikt och ska ta hänsyn till andra Men även på skoterleder ska du tänka på att köra varsamt. Om snötäcket är så tunt eller löst att skotern kommer i kontakt med marken räknas det som barmarkskörning, vilket inte är tillåtet.
Lös ledbevis
Områdets snöskoterklubbar är ideella föreningar som pistar lederna i området. Tusentals timmar och kronor läggs ner. Därför är det också viktigt att alla skoterförare löser ett ledbevis för att täcka kostnaderna och att vi fortsatt ska ha leder med hög kvalité och en hållbar skoteråkning i området.
Skotersafaris
Om du aldrig tidigare kört skoter eller saknar förarbevis, kan du följa med Vemdalens rutinerade skoterarrangörer; Vemdalen Experience och Äventyr & Konferens. De tar dig till platser du aldrig tidigare besökt och ser till att du får en trygg och minnesvärd upplevelse.
Tur och längdåkning
Tusentals timmar läggs också ner för att hålla Vemdalens cirka tio mil maskindragna spår i bra skick. För dig som åkare är det gratis. Många av spåren sköts av ideella krafter. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt att visa respekt för dem och för alla de som vill njuta av härlig längdåkning. Ibland finns det maskindragna turspår uppe på fjället. Samma hänsyn till djur, natur, markägare och andra som nyttjar spåren gäller där.
Text Marie Fermbäck