Högfjällsrundan. Foto Alexander Engström

2021-03-02

Högfjällsrundan

Storhogna Högfjällshotells egna maskindragna spår på Slättfjället för klassiskt och skejt. Visserligen är spåret väderkänsligt med det är en drömresa med 360 graders fjällutsik under en klar dag.

Krister Hallberg på sporten vid Storhogna Högfjällshotell & Spa har varit tongivande för längdåkningen i området. Han är stolt pappa i en meriterad längdåkar-familj där dottern Sanna tillhört den svenska längdeliten. Krister är dessutom är svärfar till Teodor Peterson som legat i världstoppen i sprint. 

Krister var engagerad i Åsarnas IK under många år när barnen var små och han har blivit en vallare av rang. Krister är också hjärnan bakom många av längdspåren i området. Han har också varit delaktig i loppet och till framgångarna för "Åk en mil – vinn en bil" som gått av stapeln varje påsk på Storhogna under fyra år i rad, men som nu fått göra en pandemipaus. 

Det var under åren då han följde sina barn runt om i Sverige på fjälltopslopp som han fick inspiration till ett längdspår på fjälltopparna i Storhogna. I början på åttiotalet arrangerade faktiskt också Vemdalen ett tre mil långt fjälltoppslopp som startade på Vemdalsskalet, gick förbi Jaktstugan till Oxsjön, mot Storhogna och tillbaka till Vemdalsskalet över Samevistet. 

Men 2008 var det år som Krister Hallberg bestämde sig för att grunda Hörfjällsrundan. 

– Spåret är pistat för både klassiskt och skejt och har haft lite olika sträckningar beroende på snötillgång. Men start och mål har varit detsamma och spåret passerar alltid serveringen Samevistet, berättar Krister

– För att kunna dra spåret måste snön sätta sig. Dels för att det ska vara möjligt för spårmaskinen att gå ovanpå snön för att ta sig fram i terrängen utan att den känsliga fjällmarken skadas. Men också för att spåret inte omedelbart ska driva igen. Därför dröjer det en stund in på säsongen.  

 

I år har den ny sträckning

I år har Högfjällsrundan fått en helt ny sträckning och är 8,3 km långt.  Det passerar nu ovanför Prostgraven. Det är en vindskyddad dal som fick sitt namn när en präst avled där under sin färd på Karl den XI:s väg. Den gamla vägen är numera är en led över fjället men var på den tiden då man tog sig fram till fots eller med häst den enda farbara vägen som band samman Klövsjö och Vemdalen. 

Högfjällsrundan pistas långt ifrån varje dag och anledningen till det är att det under perioder med kraftig vind och snö blåser igen med en gång. Då blir pistningen lönlös. Längre in på säsongen när det varit perioder med töväder då snön satt sig, blir spåret bättre och bättre. 

Högfjällsrundan som är märkt med orange käpp, är en klar dag en upplevelse med 360 graders fjällutsikt. Vid hårt fjällväder eller dålig sikt, rekommenderas den inte.

Information om när spåret senast är preparerat får du på storhogna.se

 

Text: Marie Fermbäck Foto Alexander Engström & Håkan Wike

Samevistet. Foto Håkan Wike

Krister Hallberg, Högfjällsrundans grundare.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår