2021-02-02

Vill få fler att flytta hit

Caroline Fredin är uppväxt i Vemdalen by. Efter tio år med utbildning och säsongande, både utomlands och i Sverige bestämde hon sig för att det var i Vemdalen hon hörde hemma. Nu brinner hon för att inspirera fler med en flytt till fjällen.

Caroline är entreprenören som en gång lämnade byn men återvände när hemlängtan blev för stor. Efter tio år med jobb i Grekland, studier i Borås och säsongsjobb i Stockholm, Åre och Järvsö, återvände hon till Vemdalen där hon startade och under åtta år drev en inredningsbutik i byn. Just nu jobbar hon deltid på Härjedalspizza i Vemdalen by. Caroline var tidigt ute med att använda sociala medier för att få sitt inredningsföretag att växa. 

Numera  använder hon sociala medier för att få byn att växa. Det hela började egentligen med att skolan 2016 var nedläggningshotad. På Facebookontot Vemdalen by ville Caroline lyfta byns företag och föreningar. På hennes Instagamkonto @vemdalen ändrade hon inriktning till ett mer personligt konto, som nu har över 8 000 följare. Där vill hon visa hur det är att bo i området. Hon berättar på ett inspirerat sätt om livet på landsbygden. Om hur glesbygdens vardag ser ut, om att bo och leva i fjällen under alla årstider och vad naturen har att erbjuda året runt.

Caroline ägnar så gott som all sin lediga tid åt att fortsätta utveckla sitt Instagramkonto för att inspirera fler att flytta hit och upptäcka bygden. Strax innan jul startade hon också en blogg – "Livet i Vemdalen". Den ger henne större möjligheter att bevara inläggen om allt man kan upptäcka och göra, om föreningar i området, men också om att ge nyinflyttade kunskap om Vemdalens historia. 

– Det är ju ett stort beslut att flytta med en hel familj, så många familjer har jag haft kontakt med i flera år innan de väl tar steget.  Jag får ju inte bara frågor om livet i Vemdalen, det handlar om hela vår destination från Hede till Klövsjö, berättar Caroline.

– En annan positiv bieffekt är att det har bildats ett typ av privat nätverk tack vare hennes kanaler, där de som är på gång att flytta hit söker kontakt med varandra för att diskutera erfarenheter, fortsätter Caroline.

Caroline får dagligen mail med frågor från de som är sugna på att flytta hit. Hampus Alm med familj är en av de som hon haft kontakt med och som nu tagit steget, köpt tomt, beställt hus och är på väg till Vemdalen.

– Att man redan innan man flyttat upp har fått kontakt med någon som bor i byn gör att flytten känns lättare. När man funderat på att flytta upp ett tag, men inte riktigt tagit steget för man har två små barn och det är 93 mil ifrån ens comfort zone, så är de lite skönt med en push. Det får man av Caroline som har snabba och raka svar på små som stora frågor om byn och livet på landsbygden, berättar Hampus.

 

Text: Marie Fermbäck

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår