2021-01-23
Våra raststugor – ett kulturarv
Under 60- och 70-talet bildades turistföreningar som jobbade med framförallt leder och att uppföra raststugor på fjället. Alla de stugor som fortfarande finns kvar längs våra turleder är kvarlevor från den tiden. Initiativtagare till turistföreningarna var pionjären och legenden Bertil Lindgren. Honom är vi är mången tack skyldig.
När Bertil Lindgren tog över driften av Vemdalsskalets Högfjällshotell på 60-talet ökade antalet besökare kraftigt. Bertil tog då initiativet till att bilda Vemdalsskalets turistförening. Det blev en grupp av aktörer från Jaktstugan, Varggransstugan, Vargliften tillsammans med byns ICA- och Konsumhandlare. Turistinformationen fanns då inne på Vemdalsskalets Högfjällshotell. Förutom information jobbade föreningen med leder och att uppföra raststugor i området runt Vemdalsskalet.
Samarbete över länsgränsen
Organisationen bytte namn 1970 när Bertil bildade Svenska Fjäll där Vemdalsskalet, Björnrike och Storhogna ingick. Klövsjö-Vemdalens turistförening blev då den nya organisationen, som nu tillsammans med Klövsjösidan satte upp ännu fler vindskydd och raststugor. Turitsbyrån flyttades ner till "Centrumhuset", där nuvarande Härjedalspizza ligger i Vemdalen by. Samtidigt öppnade byn i Klövsjö en turistbyrå i lokaler som låg strax ovanför kyrkan.
Under de här två decennierna tillkom samtliga raststugor som nu finns längs våra turspår. Det är gamla timmerstommar som köptes in av privatpersoner runt om i området. De blev nedmonterade och utkörda under vintern för att sedan monters upp på plats. Totalt blev det nio raststugor, varav åtta nu finns kvar för allmänt bruk.
Silverrenen
På 80-talet kunde gästerna erhålla en silverren om de besökte alla raststugorna. På plats i stugorna låg kort med tio fält där besökarna skulle stämpla för att markera på sitt kort att de verkligen varit där. Alla raststugorna var poängsatta. (Varggransstugan var servering, men räknades in som den tionde på kortet). Ju längre bort stugan låg, desto högre poäng. När gästerna erhållit 45 poäng var de berättigade till märket Silverrenen som fanns att köpa på områdets hotell, turistbyråer och camping.
Historiskt arv
Raststugorna är en stor del av områdets historia och kulturarv, där de nu står vackert väderbitna och grånade på fjällsluttningar och i dalgångar. I stugorna finns kamin och det kan finnas ved (men det är alltid bra att ta med någon vedpinne själva för att vara på den säkra sidan) om man vill stanna till och tända upp en brasa för att värma sig. Tänk på att alltid ta med ditt skräp och att hålla rent omkring dig. Se också till att alltid spara lite ved kvar när du lämnar stugan. En säkerhet för den som blir överraskad av dåligt väder.
De raststugorna som finns längs områdets leder är Björnrikestugan, Timmerkojan, Stockåstugan, Jaktstugan, Fallmoran, Jo-Ols-Karinvallen (i folkmun kallard Jorskarivallen), Bräckvallen, Sandviksdalen och Oxsjön som faktiskt har två raststugor – en söder och en norr om Oxsjön.
Samtliga stugor är markerade på turkartan som finns att köpa hos Turistinformationen på Vemdalsskalet, på de flesta näringställen i området och på destination Vemdalens webshop.
Text Marie Fermbäck
På Fäbodvallen Fallmoran mellan Storhogna och Vemdalsskalet ligger de små husen utspridda på fjällsluttningen. Det är privatägda hus, där man måste agera med respekt för ägarnas små "tomter". Leden går rakt igenom fäbodvallen och i ena änden finns en raststuga som är en av områdets mest populära och besökta. Foto Susanne Vestman
Timmerkojan ligger i en dal vid Blåoletjärnen på Skorvdalsfjället mellan Björnrike och Vemdalsskalet. En gång i tiden fanns det en servering här som tyvärr brann ner. Då gick det vesselturer hit från Vargen, med hundratals gäster som letade sköna solgropar. Foto Susanne Vestman
Jaktstugan är inte bara namnet på raststugan. Våffelstugan alldeles intill, dit det går vesselturer varje dag från Vemdalsskalets spårcentra. Den byggdes först och fick namnet Jaktstugan. Senare tillkom raststugan för att gäster med egen matsäck skulle kunna husera någonstans. Foto Bengt-Åke Danielsson
Björnrikestugan ligger 1,5 km från spårcentralen. Bilden är från början av 90-talet, men stugan är sig lik och har renoverats med en ny eldstad utomhus. På den tiden körde Allan Olsson (bror till den levande legenden Keo) vessla från spårcentralen. Vesslan passerade strax nedanför Björnrikestugan, på sin väg mot Varggransstugan.