2020-12-29

Björnrike Syd

Björnrike Syd är kanske det mest spännande projekt som hänt inom svensk fjällturism sedan den stora boomen under 1970- och 1980-talen.

I en granndal till Björnrike vill bolaget Björnrike Syd AB skapa en, för den svenska marknaden, unik året-runt-resort med fjället utanför dörren. Sammankopplat med Björnrikes befintliga skidsystem, skulle det skapa stora skidupplevelser i två dalar.

När Mike Larson från International Alpine Design i Vail första gången såg Skorvdalen söder om Björnrike, påmindes han om ett av sina allra första uppdrag: Beaver Creek i Vail. Han såg liknande topografiska förutsättningar. Och framför allt såg han för första gången sedan dess en helt orörd dalgång att börja jobba med.

Några av de viktigaste detaljerna var vindskyddade pister. En högzon där snön lägger sig i rejäla drivor – och ligger kvar. Ett geografiskt läge där solen ligger på hela dagen – utan att hota snön. Fallhöjder upp mot 500 meter. Det gav ett unikt utgångsläge för en genomtänkt modern planering. Men vi tar allt från början, där kärt barn har fått många namn. 

 

Fjällstaden

Redan för 30 år sedan planlades Fjällstaden i Skorvdalen. Då landade projektet på stenhård is, när Sverige drabbades av den stora finanskrisen i början på 90-talet.  

 

Örndalen

Tjugo år senare, 2008, presenterade Härjedalens kommun en ny översiktsplan för Vemdalen och Björnrike. Där fanns Skorvdalen med som nytt utbyggnadsområde med 7 000 bäddar. Samma år inledde Håkan Vallström, en av markägarna i området, utvecklingen av projektet. Fler delägare kom till, markavtal slöts och det gjordes en översiktlig utredning. En gällande detaljplan vann  laga kraft med en infrastruktur på 5 600 bäddar. Vid rovfågelsinventeringen upptäcktes ett häckande kungsörnspar i området och projektet fick namnet Örndalen. 

Utvecklingsplanen korrigerades i flera omgångar för att så långt det var möjligt skydda örnarna. Man räknade med att området skulle generera 400 långsiktiga årsarbeten och projektet fick starkt stöd hos både Härjedalens kommun och Länsstyrelsen. 

2013 beslutade Länsstyrelsen i Jämtlands län att lämna dispens med stöd av artskyddsförordningen gällande kungsörn. Bolaget fick därmed rätt att anlägga en skid- och turistanläggning inom kungsörnsreviret i Skorvdalen, där dispensen förenades med ett flertal villkor med skyddsåtgärder.

Beslutet överklagades av Naturskyddsföreningen och Sveriges Ornitologiska Förening och ärendet landade slutligen i Mark- och miljödomstolen som 2018 avslog projektets ansökan om tillståndet enligt miljöbalken. Domstolen ansåg att skyddsavstånden till de befintliga boplatserna var acceptabla, men att det fanns en risk för att obehöriga besökare skulle ta sig in i skyddszonerna.

 

Fågelskyddsområde

För att skydda kungsörnarna inrättade Härjedalens kommun 2020 ett fågelskyddsområde med tillträdesförbud för delar av Skorvdalen. Efter det, har projektet som ombildats till Björnrike Syd, lämnat in en ny ansökan. Det är ett mindre område på 2 000 bäddar och 5 liftar, som ligger i direkt anslutning till Björnrikes befintliga skidanläggning. I oktober godkände Länsstyrelsen utveckling av Björnrike Syd.  Men beslutet har nu ännu en gång överklagats av Naturskyddsföreningen med hänvisning till att fågelskyddsområdet endast är anpassat för skidanläggningen, och inte är tillräckligt för att inte störa örnarna som bor i området.

Mats Svensson är talesperson för Björnrike Syd och han menar följande:

– Fågelskyddsområdet är utformat av experter som kommunen har anlitat. Där ska örnarnas revir vara helt beaktat. Det jag tror är skillnaden i våra åsikter är att Naturskyddsföreningen tycker att ett bo som har rasat och inte använts sedan 2006 ska tas med. Experterna som anlitats anser inte att det boet är en aktiv del i örnparets revir.

 

Året-runt-resort

Målsättning i alla delar av Björnrike Syd har varit att skapa en förstklassig modern och högattraktiv året-runt-resort med en tilltalande attraktiv arkitektonisk helhet i alla delar; utformningen av husen, anpassningen till områdets topografi och markbehandlingen. Enligt tidsplanen ska utbyggnaden börja under nästa år. Nu får vi med spänning följa hur historien utvecklas.

Du kan läsa mer om projektet och anmäla dig till nyhetsbrevet på bjornrikesyd.se 


Fakta

5 liftar

7 nedfarter + off pist

480 meters fallhöjd

100% ski in – ski out

2000 bäddar

100 årsarbeten

 

Text Marie Fermbäck   Illustration Alpine Design   Foto Vemdalenfoto

 

Sju nedfarter och fem liftar i direkt anslutning till granndalen Björnrikes befintliga liftsystem.

Målsättningen med Björnrike Syd är en arkitektonisk helhet i utformningen av husen.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår