2020-04-03

Ebba kan ta guld på Paralympics

Ebba Årsjö från Vemdalens Alpina är Sveriges nya stjärnskott i paraalpint. Hon har redan skrällt rejält med en världscupsvinst i storslalom. Och Henrik Bergqvist som är förbundskapten tror att Ebba nog kan ta guld i Paralympics. Hon har tävlingsskallen och attityden för det.

Ebba Årsjö föddes med Klippel-Teaunay-Weber syndrom. För Ebbas del har det inneburit att syretillförseln till musklerna i höger ben inte fungerar och det har i sin tur medfört en funktionsnedsättning. Under hela sitt liv har hon dolt det med kläder och hållit funktionsnedsättningen hemlig. Ändå har hon utövat en rad idrotter, bland annat tennis, fotboll, gokart och skidåkning. När Ebba åkte skidor och tränade alpint gjorde det mindre ont och det var också i den här sporten som de fysiska begränsningarna inte blev så tydliga. Det var också därför hon bestämde sig för att i första hand satsa på skidåkning. Ebbas familj kommer från Norrköping hade en lägenhet på Vemdalsskalet. Under semester och helger reste de ofta till Vemdalen, åkte skidor och tränade tillsammans med Vemdalens Alpina, även om Ebba på hemmaplan tränade tillsammans med Norrköpings Slalomklubb.

 

Flytten gick till Vemdalen

Familjen älskade att vara i Vemdalen och 2016 köpte de en tomt på Vargen och började bygga hus. Ungefär i samma veva var det dags för Ebba att börja på gymnasium.  Det var i Vemdalen både Ebba och systern Maja hade sina skidkompisar, så för dem blev valet på Östersunds skidgymnasium det mest naturliga. Då bestämde sig familjen Årsjö för att flyttlasset skulle gå till stugan på Vargen och till Östersund. Sedan dess har både Ebba och Maja tävlat för Vemdalens Alpina.

Under åren på skidgymnasium har Ebba tränat med och tävlat mot alpina åkare utan funktionsnedsättning. Då blev det tydligt att de inte tävlade på lika villkor.

– Jag hade aldrig haft en tanke på parasport över huvud taget. För två år sedan visste jag knappt att det fanns en möjlighet för mig. Men sedan fick jag höra talas om det. Först tänkte jag ”nej, nej, nej”. Men sen satt vi hemma och diskuterade det. Om vi säger att jag klarar tio benböj med vänstra benet, så klarar jag knappt en med det högra benet. Jag har ju en funktionsnedsättning, så varför inte ta kontakt med förbundet och kolla möjligheterna. Det var för ett år sedan, berättar Ebba.

 

Från FIS till Para

Internationella Parasportförbundet startade då en utredning för en klassificering av Ebbas funktionsnedsättning. Det visade sig att det skulle bli en lång väntan eftersom det var en svår klassificering. Det tog ett år med tester till dess att Ebba i slutet av 2019 klassades in som LW4 (nedsatthet muskelfunktion i ben).

– Det kändes som att något tungt äntligen tagits bort från mina axlar i och med att jag har gått och burit på detta så länge. Jag har alltid hållit min funktionsnedsättning hemlig och tryckt undan den. Nu kan jag äntligen bara få vara jag, berättar Ebba.

– När beskedet kom, var det en lättnad. FIS-tävlingarna blev aldrig på samma villkor. Jag hade nog aldrig fortsatt med skidåkningen efter gymnasiet om inte den här möjligheten hade dykt upp. Nu känns det som jag faktiskt har en karriär framför mig, fortsätter Ebba.

Det blev en rivstart när Parasäsongen drog igång. I november och december 2019 tog Ebba totalt sju segrar i WPAS (World Para Alpine Ski) och European Cup. Henrik Bergqvist som är förbundskapten för det svenska landslaget i paraalpint öste beröm över Ebba:

– Hon kan nog ta guld i Paralympics 2022. Hon har tävlingsskallen och attityden för det. Det är dit hon vill.

 

Vinst i Världscupen

I januari 2020 var det dags för Ebba att debutera i världscupen i slovenska Kranjska Gora. Första dagen blev det en urkörning i slalom. Dagen efter skrällde hon rejält med en seger i storslalom.

– Det var en lång slalombana, så benet orkade helt enkelt inte. Jag kunde inte hålla emot och körde ur. Men en seger i storslalom dagen efter kändes jättekul. Det roligaste var ändå att vara där och att få umgås med de som är som jag, berättar Ebba.

 

Paralandslaget

Det svenska alpina paralandslaget består av fyra åkare med förbundskaptenen Henrik Bergqvist i spetsen. De har gemensamma träningar och läger, även om Ebba fortfarande också tränar med sitt skidgymnasium i Östersund. Nästa år är det Pre-Paralympics i Peking där åkarna får testa backarna och kvala in till Paralympics.

När jag pratar med Ebba har tävlingssäsongen för i år ställts in på grund av Coronaviruset och på gymnasiet är det distansutbildning. Men hon har precis kommit hem från en träning med Vemdalens Alpina i Björnrike.

– Det blev en superträning med minst 10 åk på perfekt underlag. Nästa säsong är det både Pre-Paralympics och VM, så det kommer bli en hektiskt säsong där jag kommer vara bortrest ganska mycket. Men det här gör mig bara lycklig, avslutar Ebba. 

 

Text Marie Fermbäck Foto Parasport Sverige

 

Ebbas 5 bästa i Vemdalen

1. Tarte flambée på Varggranstugan

2. Slalompass i Hovdebacken

3. Skoter och solgrop vid timmerstugan

4. Fika hos Marita på Toppen

5. Åka fritt på Skalet

Alpina paralandslaget: Ebba Årsjö, Aaron Lindström och Arvid Skoglund.

Förbundkapten Henrik Bergqvist

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår