Foto Per Eriksson

2020-03-15

Prisat bageri

Sedan starten har Erika Dillner och Nathalie Persson på Klövsjö Stenungnsbageri jobbat med ekologiska och närproducerade råvaror. Nu har de precis firat tioårsjubileum, vunnit pris som årets serviceföretag, fått omnämnande i White Guide och blivit nominerade till årets hållbarhetsföretag.

När White Guide var på besök hos Klövsjö Stenugnsbageri blev de imponerade av läckra godsaker, så pass att det fick en utmärkelse:

En mysig dag till fjälls är inte komplett utan ett fikastopp och i Klövsjö görs det lämpligen på ortens stenugnsbageri. I en liten blåvit stuga alldeles vid skogens och backens rand är det full produktion av läckra godsaker. Vackra tårtor och dekorativa chokladpraliner trängs med klassiker som morotskaka, dammsugare, bullar och småkakor. Marängtårtan är överraskande fräsch tack vare fyllningen på hjortron och citrus. För den hungrige finns gott om smaskiga matbröd, lokala tunnbröd fyllda med pålägg eller en bit maffig smörgåstårta. Och vad gör man när man ändå har en stenugn igång och surdeg över? Jo, pizza såklart! Serveras utvalda fredagar, alltid med spännande topping.

 

Ekologiskt och närproducerat

Att jobba med ekologiska produkter och närproducerat ligger Erika varmt om hjärtat. Och då pratar vi allt, där råvarorna till de lättare luncherna som serveras i caféet och även kött och chark till pizzor;  skinka, renkött och korv kommer från företag i närområdet.

– Jag ringer direkt till samerna som kan stå på fjället i renskilljning och pratar nästan med råvaran när jag beställer den, säger Erika med ett skratt.

Det är Nathalie som ansvarar för choklad och tårtor och Erika för matbrödet och bullar. Tjejerna säljer inte bara bröd och praliner över disk utan levererar också till många restauranger i området. Den mest långväga köparen finns i Storlien och dit levererar de pizzadeg.

 

Årets serviceföretag

I slutet av förra året blev Klövsjö stenugnsbageri också utsedd till Årets serviceföretag i Bergs kommun. Så här löd motiveringen:

Klövsjö Stenugnsbageri är det lilla bageriet med det stora hjärtat. Tjejerna jobbar dygnet runt med glatt humör och med tron på att ekologiska och bra råvaror skapar hållbara produkter för både miljön och hälsan. Med stor flexibilitet och en ”bakdörr” som alltid står öppen är bageriet populärt och omtalat bland turister och bybor.

Text Marie Fermbäck

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår