2019-12-27
Vinterträdgården firar 30 år
Storhogna Högfjällshotell & Spa har anor redan från 60-talet. Det som från början var en kaffestuga i ett timmerhus på fjället utvecklades till ett värdshus och är idag hotell- och konferensanläggning med spa. Juvelen i kronan och unik i sitt slag är givetvis Vinterträdgården.
Att Storhognas vinterträdgård skapades för 30 år sedan är svårt att förstå. Den känns än idag modern – en oas som andas rymd, ljus, gedigna material och en unik atmosfär. Bertil Lindgren är grundaren och arkitekten bakom vinterträdgården som satt sitt signum över Storhogna i tre decennium.
Bertil växte upp på Vemdalsskalet där föräldrarna Karin och Nils Lindgren grundade Vemdalsskalets Högfjällshotell. På åttiotalet tog Bertil över värdshuset på Storhogna. Han var en konstnärssjäl och visionär och funderade på hur han skulle göra hotellet mer attraktivt. Han ville skapa en plats där gästerna kunde umgås och koppla av och idén om en vinterträdgård började då ta form. Krister Hallberg som numera är sport- och fastighetschef, har arbetat på Storhogna sedan 1979 och han deltog i uppförandet av vinterträdgården.
– En morgon kom Bertil med en handritad skiss på en spånplatta. Han förklarade att här skulle det byggas en gigantisk vinterträdgård med högt glasat tak, exotiska träd och blomstrande rabatter. Ett vattenfall och en bäck skulle rinna genom hela trädgården, där fiskar skulle simma, berättar Krister.
– Jag tänkte att nu har han blivit helt tokig, men Bertil bara skrattade och sa “det här blir roligt det!” Bertil såg liksom inga problem med något, allt var möjligt.
Det här skulle bli något spektakulärt som kunde dra fler gäster till hotellet. Samtidigt planerade Bertil en utbyggnad av hotellet och en inomhuspool med en enorm glasvägg mot trädgården. Han ville så långt som möjligt använda naturmaterial. Välvuxna tallar skulle fungera som pelare för att stötta upp den enorma
byggnaden.
– Vi sågade ner tallar av bästa kärnfuru som växte precis vid hotellet. Dom barkades av och fick torka innan vi reste dem på plats med lyftkran. Inte helt okomplicerat, berättar Krister.
Bertil själv ryckte in där det behövdes. Alltid klädd i gabardinbyxor och skjorta oavsett om han målade väggar eller hjälpte till i köket. Och byggmästare Ingvar Borg hade sina egna knep för att arbetet skulle löpa på lite fortare.
– Jag kommer speciellt ihåg ett tillfälle när vi höll på att spika råspont på yttertaket, då Ingvar hade placerat en flaska konjak längst upp på nocken som “målbild” för att vi skulle jobba på lite snabbare, skrattar Krister.
De stora golvplattorna i trädgården skulle vara i skiffer från Offerdal och kantstenarna längs planteringarna och bäcken vara handplockad sten från fjället. I bäcken skulle sedan Röding planteras in.
– Under några sommarveckor var jag ute på fjället och valde nogsamt ut flatstenar med lav på, som sedan placerades i blomplanteringarna längs bäcken, berättar Krister.
Trädgården planerades och anlades av en holländsk trädgårdsmästare. Några av de höga exotiska träden levererades från Florida i stora uppvärmda långtradare.
– Det var 20 grader kallt den dagen träden anlände, så vi fick göra en slags värmetunnel för att inte träden skulle frysa på väg in till vinterträdgården, avslutar Krister Hallberg.
Med sin rymd och sitt ljus som flödar in genom glastaket har trädgården blivit hotellets självklara nav. Runt vinterträdgården kretsar allt; hotellets spa, poolen med glasad vägg, bäcken med broar, lounge-baren med sittgrupper runt om och restaurangen där gästerna njuter av maten bland de lummiga träden. En del av hotellets rum har också balkonger som vetter ut mot trädgården. Känslan därifrån är nät intill kontinental när man sitter i grönskan och lyssnar till porlet från bäcken.
Så här trettio år i efterhand kan man konstatera att Bertil Lindgrens skiss på en spånplatta blev den spektakulära trädgård som var hans vision. Och vinterträdgården kommer sprida glädje och locka nya gäster till Storhogna i många decennier framöver.