Anna Hansson och Thomas Wassberg

2019-04-09

Eldsjälarna bakom Åk en mil – vinn en bil

2016 drog Storhogna Högfjällshotell och Åsarnas IK igång längdtävlingen "Åk en mil – vinn en bil". Den seglade med en gång upp som en av Sveriges största längdtävlingar och destinationens i särklass största event. På Långfredagen är dags igen – för fjärde året i rad. Vi har pratat med arrangörerna.

Anna Hansson som är en av initiativtagarna till längdtävling var vid tävlingens debut, platschef på Storhogna Högfjällshotell & Spa. Hon kom till Storhogna för nio år sedan och var med om att bygga upp längdåkningen runt hotellet. 

Anna har tidigare bland annat arbetat drygt 15 år  med svenska turistförening. Hon är i princip uppvuxen på längdskidor och har dessutom en lång karriär bakom sig som elitmotionär. Under senare tid har Anna ägnat sig åt långlopp och tillhör den där irriterande kategorin medelålders damer med naturligt lätt steg i spåret och en uthållighet som man bara vågar drömma om. 

Anna brinner för skidåkning i alla dess former och jobbet som platschef i områdets längdmecka var som klippt och skuret för henne. Tillsammans med sin man Bengt bosatte de sig på en sydsluttning i Klövsjö – byn som med stolthet titulerar sig som Sveriges vackraste by. Till årsskiftet vandrade Anna  vidare i yrkeslivet och arbetar numera som näringslivsutvecklare i Bergs kommun. Men innan dess startade hon igång längdtävlingen Åk en mil – vinn en bil tillsammans med Åsarna IK, Berners och Volkswagen och hon är fortfarande högst delaktig i marknadsföring och lite annat.

 

Premiär för tävlingen

Ingvar Borg som tidigare var ordförande i Åsarna IK var en stark drivande kraft och fick en idé om att skapa en familjefest på längdskidor där dragplåstret skulle vara en riktigt bra familjebil. Han tyckte att Storhognas Högfjällsrunda på fjället passade perfekt för eventet och kontaktade Anna som köpte idén rakt av. 

 

Införsäljningen drog igång under Vemdalens stora mässa Lodge & Lya och en vecka innan tävlingen skulle gå av stapeln, var de uppe i 2 000 anmälningar. Här drog arrangörerna en gräns det första året för att vara säkra på att de skulle klara av logistiken. 

– Nu har vi växt in i rollen och kan ta emot fler tävlande. Evenemanget  har utvecklats med festtält, mat och dryck, afterski, lekar, tävlingar, barnområde, lotterier och musikunderhållning. Sen har vi vallaservice och längdskiduthyrning på plats tillsammans med försäljning av sportprodukter. Vi har ju också gratis bussar som går från Björnrike, Vemdalen, Vemdalsskalet, Klövsjö och Svenstavik till tävlingsarenan på Storhogna. Allt sammantaget gör att det blir en kompakt tävlingsarena och så smidigt som möjligt för alla deltagarna, berättar Anna Hansson.

– För två år sedan byggde också Storhogna Högfjällshotell & Spa ett nytt sport- och eventhus. Det förenklar både för oss som arrangörer och för de tävlande, avslutar Anna. 

 

Familjer & landslagsstjärnor

Tävlingsspåret är en mil långt och går på fjällplatån runt Högfjällsrundan som är ett lätt kuperat spår som bjuder in till en tävling där hela familjen kan delta. Men tävlingen lockar också flera landslagsstjärnor där bland annat  Frida Karlsson är en av årets deltagare. I potten finns det stora dragplåstret en bil som lottas ut bland alla de som gått i mål. Och i år är det en Golf Alltrack, värd 330.000 kronor.

 

Välgörenhet

Tävlingen är ett samarbete mellan Berners, Bris och Volkswagen. För varje anmälning donerar Volkswagen femtio kronor till organisationen BRIS. Fischer skänker också ett par ländskidor som är signerade av de svenska VM-medaljörerna. Skidorna auktioneras ut under eventet och hela behållningen går till BRIS.

 

Annas 5 bästa

 1. Kvällskidåkning med pannlampa i januari – mysig skön känsla

2. Topptur på Sonfjället i slutet av april

 3. Skejtskidåkning, till Timmerstugan med hunden på vårvintern

4. Turåkning runt Oxsjön med fika i ryggsäcken en fin vinterdag

5. Vandra till Samevistet och Fallmoran en fin sommardag

 

Text: Marie Fermbäck

 

Tävlinsstart & anmälan Åk en mil – vinn en bil

Du anmäler dig på storhogna.se eller på plats. Första start går kl 11.00. Du hämtar nummerlapparna på tävlingsdagen eller på torsdag kväll fram till kl 22.00 i Sport & Eventhuset på Storhogna. Där kan du också  lämna in skidorna för vallning under torsdag kväll och mingla med leverantörerna. Utlottning av bilen sker kl 15.00 på tävlingsdagen.


Åk en mil – vinn en bil är en av Sveriges största längdtävlingar. Foto Håkan Wike.

Håkan Wike

Anna Hansson, en av tävlingens grundare och tillika en hängiven längdåkare. Foto Håkan Wike

Tävlingsledare Thomas Wassberg, Åsarna IK.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår