2019-03-10
Smaka på Vemdalen
Vemdalens krögare tillsammans med Destination Vemdalen har under mars månad skapat en kulinarisk smakupplevelse bland områdets restauranger.
Under den 11-20 mars blir det en tio dagar lång smaklupplevelse som går under namnet Smaka på Vemdalen. Hela 13 restauranger i området har gått samman i konceptet och satt ihop en egen specialkomponerad 2-rättersmeny som bara kommer finnas under de här dagarna.
Priset ligger runt tvåhundra kronor och är kraftigt reducerat för att så många som möjligt ska kunna njuta av riktigt bra mat. Destination Vemdalen är initiativtagare till konceptet som växt fram i en dialog med områdets alla krögare. Det blev ett eget koncept där i stort sett alla restauranger är med.
– Det känns kul att få genomföra ett evenemang där så många jobbat tillsammans och kommit med idéer, säger Linnéa Frisk på Destination Vemdalen.
Smaka på Vemdalen blir en kavalkad av olika maträtter som toppas med sushi, ostron-, rom- och vinprovning under vissa kvällar:
Ölprovning Hovde Sportbar & Kök. Sittande provsmakning med ölsorter från bryggeriet Organic Smash. Tisdag 12 mars, kl 19.00. Pris: 150 kr
Sushi pop up Stivale. Sushi pop up på restaurang Stivale på Skalspasset. Torsdag 14 mars, kl 17.00-21.00
Pop up Store Klövsjö Stenugnsbageri. Klövsjö Stenugnsbageri säljer bröd på Skalets torg. Lördag 16 mars, kl 13.00-16.00
Sav sparkling & ostron på Bräjks Matbar. Andreas Olsson från Savhuset häller mousserande björksavsvin och öppnar ostron. Fredag 15 mars och lördag 16 mars, kl. 14.00-17.00. Pris: 125 kr.
Winemakers dinner Bräjks Matbar. Peter Mosten från Savhuset kommer till Björnrike. Avnjut vår meny (sid 10) och bli serverad passande dryck. Fredag 15 mars kl 19.30. Pris: 595 kr
Romprovning torgEtt. Fem tapas möter fem rom från olika länder. En kväll att minnas med Herida romimportör. Måndag 11 mars, kl 20.00. Pris: 200 kr för romprovning och 300 kr med både romprovning & tapas.
Romprovningar Toppen. Restaurang Toppen erbjuder exklusiva provningar till alla som har bokat bord under dagen. Samt spontan provning med 3 olika sorters rom under öppettiderna. Måndag 11 mars, kl 11.00-16.00. Pris 99 kr 3 sorter.
Drinkprovning på Restaurang Toppen. Drinklista med 10 cocktails alla gjorda med olika karaktärer på ljus till mörk rom. Alla dagar 10-20/3 kl 11.00-16.30. Pris 135 kr/drink.
Taxi Klövsjö/Vemdalen. 15% på restaurangkörningar under Smaka på Vemdalen.
MENYER
Här är menyerna du kan välja på under 11-20 mars. Vissa restauranger erbjuder bara menyn under lunch men de flesta gäller under kvällstid. Pris för 2-rättermeny: Måndag-torsdag: 215:-. Fredag-lördag: 265:-
Anorak Restaurang & Bar
Förrätt: Rödingpate’, forellrom, dillcremefraiche, crostini
Varmrätt: Ankbröst, rostad mandelpotatis, svamp, bacon, lök, rödvinssås
Björnrikegården
Förrätt: Jordärtskockssoppa med rökt sidfläsk, rågsmulor & krasse
Varmrätt: Grillad ryggbiff med karamelliserad pärllök, peppar, skysås & friterad färskpotatis
Bräjks Matbar
Förrätt: Vedgrillad råbiff på vår mjölkko från Slaktar’n i Östersund med wasabi- och sesam dressing, inlagd ingefära, picklad morot och friterad potatis
Varmrätt: Rökt torskrygg med Bräjks smörstekta blodpudding, äppelrökt sidfläsk från Hedmans Chark, äppelsmörsås och mandelpotatis
Grizzly Bar & Grill
Förrätt: Kammussla med krämig risotto & druvsås
Varmrätt: Grizzlys ekplanka amerikansk choice ryggbiff med vinterkålsallad, bearnaise, pommes & lökringar
Hildings Krog
Förrätt: Tunnbrödskorg med rökt röding, saltrostade solroskärnor och rökt ägg
Varmrätt: Renentrecote på kalv med potatiskaka samt blåbär- och rödvinssås
Hovde Sportbar & Kök
Förrätt: Gravlaxtoast med gravad lax, hovmästarsås och smörstekt bröd
Varmrätt: Härgjord schnitzel med rödvinssås, friterad potatis, citron, kapris & ansjovis
Nya Vargens Fjällanläggning
Förrätt: Skummad skogssvampssoppa med gratinerad surdegsbröd
Varmrätt: Halstrad fjällröding från Landön med en citron-zucchini risotto serveras med friterad grönkål
Passet Stivale
Förrätt: Carpaccio- Rostade pinjenötter, ruccola & tryffelmajonnäs
Varmrätt: Linguine med ren. Picklad svamp & parmesan
Restaurang Husky
Förrätt: Rökt sik på tunnbröd med rödlök, gräslök, mandelpotatis och långfil
Varmrätt: Tjälknul på älg med ”kålbulle”, kantarellstuvning, brynt smör och rårörda lingon
Restaurang Toppen
Förrätt: En mustig & vällagad linssoppa, toppad med persilja som serveras med nybakat surdegsbröd
Varmrätt: Älgburgare på vårt vis, med timjan rostade rödbetor, chevré & honung. Serveras med ugnsrostad klyftpotatis från Rödön
Storhogna Högfjällshotell & Spa
Förrätt: Charktallrik med lokala delikatesser
Varmrätt: Grillad ryggbiff, rödvinssky, örtsmör och potatoskin
torgEtt mat & vin
Förrätt: Arancini bollar- friterade risbollar fyllda med mozarella & örter serveras med parmesanost creme
Varmrätt: Grillat majskyckling bröst- potatispuré smaksatt med brynt smör, svamp och rostad vitlöksbuljong, krispig jordärtskocka och bakad sticklök
Vemdalsskalets Högfjällshotell
Förrätt: Kalvcarpaccio med sparris, pinjenötter, parmesan, krassemix och olivolja
Varmrätt: Skalets fisk- & skaldjursgryta med tomat, vitt vin, musslor, räkor, torsk, lax, stjälkselleri, morot och potatis